Östersund

Hallå!

Sedan den skandinaviska cupen i Norge 3-5 januari har jag befunnit mig i Östersund där jag ägnat min tid åt träning och att förbereda mig för resterande del av säsongen. Efter ganska mediokra resultat i Norge verkar det som att jag år sikta in mig på Volkswagen Cup i Falun 24-25 januari. Fram till dess så har och kommer de flesta dagar selikadana ut där jag under morgonen tar bilen upp till skidstadion, tränar, duschar, kör till Jämtländska Matsalen och äter lunch. Kring kl 16 tar jag sedan bilen upp till skidstadion igen för ytterligare ett träningspass alternativt springer till gymmet och river av ett styrketräningspass. Kvällen har sedan bestått av plugg/tv-spel/film. En fin vardag som jag gärna hade kryddat med bättre tävlingsresultat. Förhoppningsvis ligger de bästa loppen denna vinter framför mig.

Jenny tävlar som bekant i Visma Ski Classics denna säsong och under förra veckan reste hon med sydligare breddgrader för en fem veckor lång tävlingsturné med bl.a. Kaiser Maximilian Lauf (förra helgen), La Diagonela och Marcialonga. Lite avundsjuk blir man allt på de miljöer de får träna i. Dock ska jag inte klaga allt för mycket då vi har helt okej förhållanden för skidåkning här i Östersund vilket man inte kan säga om resterande del av Sverige. Skulle uppskatta att vi har ca. 6-7 km kring stadion bestående av konstsnö och sedan går det även att åka Torråsen och delar av Spikbodarna.

Full aktivitet på skidstadion under eftermiddagarna/kvällen. Ungdomsträningar, skidskola för vuxna och motionärer som bara åker skidor. Ibland är det nästan svårt att hitta parkering. Ett bra problem!

Träningsdosen under förra veckan låg på strax över 16 timmar med ett tröskelpass på 3 x 15 minuter innehållandes en hel del 30 sekunderskörningar med AIII+. Körde även en träningstävling på 10 km skate själv. Denna vecka blir det drygt 19 timmar och två träningstävlingar, imorgon en klassisk sprint med MIUN och till helgen ytterligare en träningstävling. Får se om jag får med mig någon på den! Kommande vecka väntar sedan Volkswagen Cup i Falun med klassisk sprint och 30 km skate (tror dock den hänger väldigt löst då de endast har 2.5 km skidspår?).

Filmklipp från träningstävling (filmat av den eminente fotografen Anders Åkerblom):

Måste även avsluta inlägget med att ställa in mig i ledet och lyfta på hatten för min lagkamrat Johan som just nu är Sveriges bästa manliga skidåkare. Vilken sinnessjuk resa senaste året! Jag är dock inte förvånad, hårt slit bör löna sig och förhoppningsvis visar han vägen för resten av oss!

 

 

Extrem disciplin är nyckeln till framgång.
Om ni vill veta hemligheten till Johans fullkomliga forcering genom resultatlistorna denna vinter så var det detta intervallpass i Hemavan i somras följt av en 3.30 h lång eftermiddagstur på mtb. Intervallupplägg och mtb-runda säljes för 1000 kr (Swish funkar).
Så här skrev jag 31 december 2018: ”Nyårsknallen på Pagla i Boden. Få förunnat att slå Johan i en spurtduell, säsongens största bedrift?” 14 januari 2020: Kan det ha varit livets största bedrift den där eftermiddagen i Pagla för drygt ett år sedan? Ja, troligtvis.