Träningstävling, vinst i Åsarna, världscupen i Falun

Hej!

Även om motivationen fick sig en liten törn efter 15 km i Falun så har jag sedan dess levt och tränat längdskidåkning i vanlig ordning. Jenny är fortsatt på Europa-turné så jag styr min vardag själv. Rutinerna har sett ut som vanligt med förmiddagsträning, lunch på Jämtländska Matsalen och ibland ett eftermiddagspass. På kvällen har jag inte behövt dela vår nya 70″-tv med Jenny på gott och ont med både en Xbox och ett Playstation hemma samt alldeles för många filmer i världen som man vill se.

Nåväl, främst handlar vardagen om träning och att åka så fort som möjligt på skidor. I torsdags förra veckan körde jag första fartpasset sedan 15 km i Falun under lördagen veckan innan. Fartpasset bestod av en skatetävling på 10 km skate (individuell start) arrangerad av skiduniversitetet och Fredrik Uusitalo. Jag gick en hård sekundstrid mot min lagkamrat Björn. Vem som i slutändan vann med några sekunders marginal tänker jag inte säga. Eller okej, kan ge en ledtråd: hans förnamn börjar på ”V” och slutar på ”iktor”.

Träningstävling 10 km skate. Foto: Gustav Nilsson

I lördags tävlade jag 17 km klassiskt masstart i Åsarna. Anmälan gick ut under förra måndagen och när jag tänkte anmäla mig under den kvällen var den som var äldst och anmäld född typ år 2000 eller 2001. Har jag blivit så gammal? Tänkte att jag istället kör en träningstävling själv och låter juniorerna göra upp om segern ensamma. Såg dock dagen efter att både Marcus Ruus och Hugo Jacobsson smugit in två sena anmälningar under kvällen. Bestämde mig då för att köra. Vallade upp skidorna själv dagen innan, två par skate S1:or med finare slip då det varit minusgrader under hela veckan samt att prognosen lovade max 1 plusgrad. När vi kom dit var det dock kramsnö och det droppade från taken. Skidorna kändes dock bra när jag testade dem så funderade inte mer på det.

Innan start så krånglade ena trugan så fick lägga onödigt mycket tid på att hitta en varmluftspistol. När jag kom till startområdet så hade folk lagt ut sina skidor sedan länge så jag hamnade i led tre utan möjlighet att få kliva upp. Det hade jag inget större problem med då jag kom dit lite senare men kändes väl sådär att ha damjuniorer framför sig. Lyckades dock på något sätt ta mig fram bra i starten och efter ca. 200 meter var jag i rygg på Ruus som drog hårt. Det splittrades fort upp och vi blev direkt 4-5 åkare. Vi växeldrog en del i klungan där Ruus drog hårdast. Vi blev så småningom bara två och med några kilometer kvar var det uppenbart att han hade bättre glid än mig. Låg bakom och inväntade upploppet då det såg lugnt ut bakåt. Väl på upploppet satt spurten där den skulle och kunde glida in som första man i 17 km-klassen.

Prisutdelning 17 km. Foto: Karolina Hedenström
Jag och Björn på romantisk middag i söndags med Lisa (Vinsa) som tredje hjul.

I fredags fick jag samtal om att jag var första reserv till 15 km skate under världscupen i Falun kommande helg. Tänker inte skriva så mycket om det men kan väl säga som så att dygnen efter var kantade av de flesta känslor ute på den mörka skalan. Även om lördagens vinst i Åsarna inte var den största jag vunnit så brukar det alltid infinna sig en speciell känsla när man tävlat och vunnit. Tyvärr infann sig aldrig den känslan under lördagen.

Igår (onsdag) fick jag veta att en åkare lämnat återbud vilket innebär att jag får ställa mig på startlinjen på söndag. Även om inte alla känslor helt magiskt vänt till så ska det bli kul att få åka världscup igen, var allt för många år sedan. Nu blickar jag framåt med fokuset inställt på 15 km skate masstart på söndag! Ska göra allt jag kan under loppet för att åka så fort som möjligt. Jag älskar längdskidåkning och speciellt mycket kärlek har jag ju till masstarter och man mot man-situationer.