Världscup Holmenkollen 50 km

Hej!

Efter Lahti så flög jag tillbaka till Kallax och spenderade några dagar hemma hos föräldrarna samt hos min syster och hennes Magnus. Jag fick några fina träningspass på Kanis innan jag under fredagen reste till Oslo tillsammans med resten av herrlaget.

Lördagen spenderades med att åka den 6.2 km långa banan. Testade lite skidor men mest för testandets skull då prognosen för nästa dag var snö alternativt regn, ganska annorlunda jämfört med lördagens nederbördsfria väder. Jag körde även lite tävlingsförberedande intervaller tillsammans med Björn och fick kämpa för att hänga på. Under eftermiddagen kollade vi på längdskidor uppe på rummet och fick bevittna en riktig bragd där Frida vann, Ebba blev trea och Charlotte fyra. Resterande del av dagen bestod av att trycka i sig mat och på kvällen bjöds det på tårta för att fira tjejernas prestationer.

Söndag, 50 km klassiskt masstart:

Vaknade efter en god natts sömn till dimma och regn, riktigt Holmenkollenväder med andra ord. Åt en stadig frukost och så småningom begav vi oss mot skidstadion. Testade ut två par C3 White Base-skidor (skidor med vita belag) som båda fungerade väldigt bra. Nytt för i år var att man endast fick göra ett skidbyte och skidorna som lades in i boxen skulle åkarna själva lägga in innan start. Däremot fick man ha obegränsat med skidor inne i boxen, vissa hade ett par ruggskidor ifall det skulle övergå till snöfall men det hade inte jag. Valde att starta på det par som kändes bättre då planen var att åka fem varv på dem och sedan tre varv på det andra paret.

Jag var rankad som 41:a i det 57 man starta startfältet. Stod i mitten av de fem startspåren. När starten gick kände jag direkt ett väldigt skönt lugn i åkningen och att kroppen svarade bra. Blev fort varse om att mina skidor även de fungerade exceptionellt bra, både i glid och fäste. Första två varven kändes det som att det gick i tröskelfart och vid ett tillfälle gled jag upp som tvåa eller trea i fältet. Backade dock bak ganska fort igen och la mig kring plats 15. Ute på det tredje varvet började farten skruvas upp något och jag valde att inte chansa och gå med riktiga täten utan stanna med min klunga som låg kring plats 22 till 27. Hade bestämt mig innan loppet att det är viktigare för mig att få till ett till stabilt resultat än att chansa och prova gå för en topp-10 placering.

Hamnade i en klunga där farten var behaglig och jag hoppades att vi skulle kunna köra ikapp någon som släppte tätklungan och på så sätt kunna spurta om topp-20 placering. Ute på fjärde varvet pratade jag och Ruus om att vi fortsatt skulle hålla oss till planen om att byta efter femte varvet, just för att ha en fördel med fräscha skidor ute på spurtvarvet. Inne i varvning såg jag att de runt omkring oss åkte in för att byta och det dröjde inte länge innan de var ikapp oss. När jag vände mig om och såg att de närmade sig såg det ut som 20 man som stod i fartställning medan vi stakade men det var nog snarare fem åkare. När de var ikapp var skillnaden verkligen markant, snön var rätt skitig och regnet gjorde att skidorna blev långsamma. Insåg att nu kommer jag få slita i ett varv för att hänga med och så blev det. Gick aldrig på rött men tappade i utförsbackarna. Bessmertnykh hade sinnessjuka skidor efter bytet och där hade jag inte en chans att gå med.

Efter femte varvet vek jag in i depån och bytte skidor. Tappade ca. 15 sekunder men de åkte jag ikapp på en kilometer. Ska tydligen ha åkt in 20 sekunder på ledarklungan under de två kilometerna efter varvningen. Var verkligen stor skillnad med fräscha belag. Hamnade åter i en klunga där farten var behaglig och det såg lugnt ut bakåt. Sista varvet insåg jag att det skulle bli som bäst en 21:a plats och att jag definitivt skulle ta världscuppoäng. Försökte njuta lite och göra mig redo för att spurta. Tyvärr började jag få en del kramp i triceps och tvingades släppa både Jenssen och Vokuev. Gick i mål som 24:a, +3.37 min efter Bolshunov. Spydde som en gris i målet, var rätt trött och illamående av all sportdryck. Mådde bättre efter det!

Ville helst ha en topp-20 placering men med tanke på att vi tävlade i Norge där de har 15 startplatser är jag rätt nöjd. Kroppen kändes bra under loppet, skidorna var riktigt grymma och jag följde min plan. Två helger i rad med världscuppoäng känns fint. Nästa gång vill jag bli topp-20!

50 km Holmenkollen. Foto: Nordic Focus
50 km Holmenkollen. Foto: Bildbyrån
Målgång efter drygt två timmars tävlande.

Resultat 1-40:

Till helgen väntar skandinavisk cup i norska Harstad. Tyvärr platsar jag inte i landslagets trupp dit så åker dit i egen regi imorgon. Vi tävlar fredag, lördag och söndag där upplägget är en mini-tour.