Jaha, vad gör man nu?

Hej!

Ja, förutsättningarna har verkligen förändrats sedan förra blogginlägget. Kvällen innan vi skulle resa till Harstad för den skandinaviska cupen fick vi beskedet om att det ställts in. Kvällen därpå kom även beskedet att hela SM-veckan och mest troligt resterande del av tävlingsprogrammet även det skulle ställas in. Ett väldigt stort tomrum infann sig där och då och det var väl under de kommande dygnen man började inse skalan på COVID-19 och att det var långt ifrån bara vi skidåkare och vår kära SM-vecka som drabbas.

Nu infinner sig en väldigt speciell situation, egentligen skulle vi ju fortsätta tävla fram till mitten av april och jag hade drygt 10 lopp kvar att starta i. Säsongen är definitivt över och frågan är ju vad man ska göra nu? Personligen så gick verkligen luften ur mig och jag känner mig inte alltför motiverad till att träna dubbla pass och låtsas som att det fortfarande är säsongen 2019/2020. Min plan just nu är att träna det jag känner för, gärna några långpass i veckan, fortsätta med intervallpass två-tre gånger i veckan samt köra styrketräning med struktur (om det nu finns något gym tillgängligt). I mitten av april tänker jag att jag börjar träna med 100% struktur igen och kommer därmed få en rekordlång träningsperiod fram tills tävlingarna börjar i mitten av november (drygt åtta månader bort just nu).

Så här med facit i hand är jag verkligen tacksam över att jag fick tävla i Lahti och Holmenkollen. Mina sista tävlingar hade mycket väl kunnat vara i Lycksele och då hade jag varit i en helt annan situation, framförallt mentalt. Att vi fick starta 50 km-loppet förra söndagen handlade bara om några dagar då alla idrottsevenemang i Norge ställdes in fr.o.m tisdagen förra veckan.

Lite punkter:

  • Jag är nöjd att jag kunde åka så pass smart som jag gjorde i Holmenkollen. Hade jag fått ändra på något så hade jag bytt skidor efter fjärde varvet, då tror jag helt ärligt att jag hade kunnat hänga med Bessmertnykh och kunnat gå för en topp-20 placering.

  • Jag känner mig faktiskt rätt så motiverad att börja dra igång löpträningen, min fysiska form är ju god och drar jag igång nu skulle jag kunna få ben som vill springa fort redan i mitten av maj. Jag skulle därmed kunna fokusera på att klara 110 kg bänkpress / 3000 meter sub 9 min under samma dag redan innan midsommar. Vi får se. Just nu har gymmet på NVC stängt och jag föredrar löpband framför att springa ute på is och snö i mitten av mars.

  • Jag har gjort en lista med saker jag vill hinna med i vår, har som sagt helt plötsligt massvis med fritid och ingenting inplanerat de kommande veckorna. Listan innefattar en hel del turer här i Jämtland som jag skulle vilja köra på längdskidor.

Rimlig vilopuls några timmar efter femmilen.
Två timmar skate på kanis några dagar innan femmilen i Holmenkollen. Tyvärr var de övre slingorna inte preparerade denna dag, dock vill man åka dem när man är hemma så det blev några kilometer där man fick lyfta skidorna lite högre.
Vaknade upp i torsdags med vetskapen att de kommande tävlingarna var inställda. Drog ändå ut och tränade i två timmar hemma hos föräldrarna. Hade med mig familjens Vorsteh Uno. Efter lunch åkte jag och Jenny hem till Östersund. Vi blir kvar här på obestämd tid.
Årefjällsloppet blev liksom alla andra skidtävlingar inställt. Arrangören hade dock sett till att spåren preparerades vilket innebar att åtminstone hälften av Östersunds skidåkare befann sig i Edsåsdalen i lördags. Jag hade turen att möta Petter Engdahl som hade kört hela tävlingsbanan från Vålådalen till Edsåsdalen (55 km). Själv var jag rätt omotiverad denna dag och åkte blygsamma 32 km men med gott samvete.
Jenny är sugen på knappliften.
Köpt på mig för många glasögon igen. Säljer dessa Flight Jacket. De är oanvända och i perfekt skick. 800 kr för de med Low Light (rosa lins), 900 kr för de andra två, Prizm Sapphire (blått) och Prizm Road Black (svart).