Oväntad träningsperiod

Hej!

Märkliga tider vi lever i just nu. Jag kommer inte skriva så mycket om COVID-19 här, det blir man påmind om på alla andra ställen. Framtiden är ju väldigt oviss just nu och vi får hoppas att smittspridningen stagnerar så att man så småningom kan gå tillbaka till ett fungerande samhälle igen. Vi idrottare hoppas såklart att idrottsevenemang ska kunna arrangeras och att det till nästa vinter väntar en tävlingssäsong. Den som lever får se. Tills vidare fortsätter de flesta av oss att träna och jag är inget undantag. Förutsättningarna för längdskidåkning här i Östersund är fortsatt riktigt bra och än så länge kan man åka alla skidspår som utgår från skidstadion. Spikbodarna börjar visserligen bli dåliga men konstsnötäcket på skidstadion verkar vara nästan en och en halv meter tjock så vi har flera veckor kvar av skidåkning.

Förra veckan landade på drygt 20 timmar träning som innehöll en träningstävling med åtta-nio herråkare samt två intervallpass:

Onsdag, 10 km skate masstart + 10 km klassiskt jaktstart: Två lopp med 30 min vila mellan. Ett litet men stabilt gäng var vi. Jag lyckades spurta till mig en seger i masstarten och i den efterföljande jaktstarten blev jag trea efter en stark Johan Häggström och en nästan lika start Oskar Svensson. Så där ja, där fick ni lite sportresultat rapporterade i dessa corona-tider!

Fredag, 1 x 60 min skate:  Första passet jag tränade själv på 13 dagar (!). Körde ett stycke 60 min-intervall på världscupbanorna. Varmt, blött och ganska slitsamt före. Höll mig till kontrollerad tröskelfart då det blivit rätt hårda fartpass sista tiden.

Söndag, 4 x 10 min löpning: Första löpintervallpasset sedan 20 oktober. 15% och 9.2 km/h. Kändes väldigt kontrollerat och bra. Egentligen skulle ju SM-veckan pågå för fullt så inte så konstigt om jag är i bra form nu.

I övrigt så har det blivit en hel del tretimmarspass, några pass på fyra timmar och en del styrketräning. Tänker fortsätta träna på fram till det inte är åkbart i Östersund, sedan får vi se om man tar ett litet break eller om man fortsätter köra på.

Bilder från senaste tiden:

White Base-skidor fungerar betydligt bättre än S1-skidor när det är blött och skitigt i spåren.
Teamsprint för snart två veckor sedan. I andra omgången så blev det en rätt rejäl masskrasch på första sträckan. Jag knäckte skidan i fallet och min kamrat Björn slog i sin axel rätt hårt. Annars gick det bra!
Blev påmind igår om att säsongens höjdpunkt skulle gått av stapeln denna dag…
Gympass med Johan som var på besök i Östersund. Vi har samma tränare och i princip samma styrkeprogram så det passar bra att träna tillsammans.
Fyra timmar skidåkning för ett tag sedan. Riktigt stort gäng till en början, tror vi var närmare 12 åkare. Några varv på Torråsen, något varv i Spikbodarna och avslutningsvis några svängar på skidstadion.
Skatepass med Simon Hallström i lördags. Blev en del GT (gubbtempo), skare, segmentattacker på Strava och en del impulser och spurter.
Tre timmar i skare igår var planen. Tyvärr försvann skaren halvvägs in och vi fick hålla oss till skoterspår och skogsvägar för att ta oss tillbaka till Östersund. I slutändan så tog vi oss hem och klockan visade prick tre timmar så jag tycker det blev en lyckad tur! Axel var en av få i gruppen som höll modet uppe.
Ja, okej då. Här var det faktiskt inte så jävla bra! Hamnade ute i Torvalla och vi fick söka oss till skoterleden som så småningom anslöt till spårsystemet för att ta oss hem. På bild syns Fredrik Andersson med en och en halv stav.
Samma Fredrik knäckte mig på intervaller idag! Några trösklar följt av en jävla massa 70/20 och 90/30-intervaller.