Träningsläger i Sundsvall

Hej!

Efter vårt Piteå Elit-läger i Sundsvall spenderade jag ytterligare en vecka i Norrbotten. Drygt halva tiden spenderades i Älvsbyns kommun boendes hos mina föräldrar och resterande tid hemma hos mina svärföräldrar i Luleå. Som vanligt när jag är hemma känns det som att tiden inte räcker till då det är många man vill träffa, samtidigt är det ju speciella tider så man vill ju även minimera risktillfällena.

Coach hade planerat in en ”lugnare” vecka på 18 timmar. De mesta av dessa timmar avverkades längs den enda asfaltsvägen som går genom Teuger där mina föräldrar bor. Denna väg är dock riktigt fin, inte mycket trafik alls, hyfsat fräsch asfalt och böljande terräng. Dessutom finns det ett nästan oändligt antal grusvägar i dessa trakter som passar fint för löpning och cykling.

Jag och Jenny stakade en sväng på 78 km och fyra timmar. Sträckan från Storsund till Vistträsk är grusväg/lera men går finfint att åka klassiskt på som den ser ut just nu.
Jenny på väg hem till Teuger. Så här ser vägen ut från Korsträsk upp till Koler, relativt nylagd asfalt och små backar hela tiden.

 

Två intervallpass hade jag denna vecka, ett skatepass där jag körde längs vägen upp mot Koler. Upplägget var en hel del impulser under uppvärmningen och sedan en enda lång intervall på 50 minuter. Det andra intervallpasset skedde på Skogsvallen i Luleå där jag, Johan och coach Jocke alla samlades för att avverka drygt 25 intervaller på löparbanan. Eller ja, coach sprang inte utan skötte tidtagning och såg till att vi höll rätt intensitet.

Två stridsvagnar som gör sitt bästa. Vi körde allt från 200 m till 1000 m-intervaller denna förmiddag.
Det är faktiskt riktigt skönt med regn på löpintervallpass när man väl kommit igång! Jocke är förresten numera Luleåbo på deltid då han ska börja jobba som skidtränare på universitetet i Luleå. Under de dagar jag var i Luleå var han med och coachade på tre av mina pass, guld värt.

Träningsläger i Sundsvall

Under förra veckan arrangerade Eddie Edström ett läger på Alnö för några lyckligt utvalda. Dessa lyckliga få var jag, Björn Sandström, Axel Ekström och Max Novak. Vi bodde hos familjen Edström från söndag till lördag och bedrev den mesta av träningen på ön. På plats på Alnö fanns även Jämtlandsklubben Trillevallens SK med legender som Olle Jonsson och Simeon Deyanov. Två av tre intervallpass samkörde vi med dem samt en del distanspass. Jag hade en stabil vecka och presterade bra på de flesta pass. Kul när det rullar på. Klämde även i ett gympass under torsdagen, som tur är finns STC på flera orter så riktigt gött att kunna använda sitt gymkort på en annan ort och slippa lösa nytt när man är ute och reser!

Några pass vi körde under veckan:

Måndag: 9 x 5 minuter klassiskt uppför Södra Berget. Detta är ett standardpass som Trillevallen kör när de är på läger i Sundsvall. Man hann tre 5 min-intervaller på varje block innan man var uppe på toppen och behövde skjuts ner igen.

Onsdag: Stakintervaller med 15 min ”lagtempo” i tröskelfart följt av 10 x 1 min ”all out”-intervaller med 2 min vila mellan varje. Därefter avslutade vi med ytterligare 15 min tröskel.

Fredag: Skaterace på Timrå rullskidbana, 5.2 km tröskel följt av 10.4 km omvänd jaktstart.

Lördag: 4 timmar stakning där vi snittade 22.5 km/h under de första 100 minuterna. Därefter var det något lugnare fart men med massvis av blå skylt-spurter (den första som korsar en ortnamnsskylt vinner den spurten). Tror vi hade 85 km och drygt 900 höjdmeter när vi var klara.

Efter intervallerna uppför Södra Berget åkte vi av oss på rullskidbanan som finns där uppe.
Jag och Björn.
Fantastiskt fina småvägar på norra Alnö.
Björn, Eddie och Axel under ett av eftermiddagspassen. Max kör bara förmiddagspass numera.
Det blev en hel del pingisdueller hemma hos Edströms. Björn försvarar klubbens färger.

Efter lördagens tuffa stakpass inmundigades en lunch innan jag, Björn och Max åkte hem till Östersund. Det var riktigt skönt att få komma hem efter tre veckor hemifrån. Nu blir jag i stan fram till på söndag då klubben ska samlas i Hemavan för ett nytt träningsläger. Där väntar 30 timmar på sju dagar…

Avslutar med en film från förmiddagens intervallpass på Nationellt Vintersportcentrum. Körde 10 min tröskel följt av 8 x 2.30 min AIII+ med 30 sek vila mellan varje intervall: