Hemavan 2020

Hallå!

Förra veckan genomfördes med största säkerhet de hårdaste sju dagarna på träningsåret för undertecknad, nämligen Hemavan 2020 med Piteå Elit! Drygt 30 timmar var inplanerat under veckan och dessa innehöll bl.a. tre intervallpass.

På plats hade klubben åtta åkare och tre ledare fördelat på tre olika stugor för att hålla ned smittorisken. Från klubben fanns jag, Björn Sandström, Johan Häggström, Fredrik Andersson (100% närvaro på herrarna alltså!), Lisa Vinsa, Emma Ribom, Mia Eriksson samt Sofia Henriksson. Gästspelade på lägret gjorde även Gustav Johansson (Gällivare SK) och Pål Jonssön (Strömnäs GIF).

Prognosen inför lägret var inte alltför lovande med temperaturer mellan 7 och 12 grader och regn i princip varje dag. Vi hade dock hyfsat flyt och klarade oss från nederbörd under åtminstone hälften av passen. Hemavan ligger 10 mil från norska gränsen och vägen mot Mo i Rana brukar vara hårt trafikerad men p.g.a. Covid-19 var trafiken obefintlig vilket gjorde att vi kunde nyttja den vägen som vi vanligtvis håller oss borta från. En liten ljuspunkt mitt i all pandemi-elände som försiggår.

Ytterligare en ljuspunkt var att vi har ett riktigt bra driv i gruppen. Nu har jag tränat majoriteten av passen med killarna men där har vi haft ett grymt bra fokus på alla distanspassen med hög snittfart samt väldigt bra tryck på alla tre intervallpassen. Tvivlar inte på att tjejerna upplevt samma hos dem.

Första passet, 2.30 h skate med impulser samt premiär i nya klubbkläderna. Veckans torraste asfalt tror jag seriöst vi hade på detta pass.
Redo för 10 min tröskel, 10 x 2 min AIII+, 10 min tröskel.
Från något distanspass mitt i veckan.
Middag hos Sofias föräldrar som har stuga utanför Tärnaby, typ 15 km från Hemavan. Foto: Sofia Henriksson
Piteå-palt är standard på våra läger och tävlingshelger. Foto: Sofia Henriksson
Andra intervallpasset körde vi klassiska trösklar uppför Laisaliden, en backe som tar ca. 10 minuter och mäter 160 höjdmeter. Ganska dålig asfalt men fungerar fint för klassisk rullskidåkning än så länge.
Sista passet på lägret, 2.30 h löpning innan lunch på söndag. På bilden ser man att jag och Johan är redo att åka hem.

Nu är jag i Östersund och har en återhämtningsvecka, slutet på juni och hela juli har varit tuffa med mycket mängd. Nu gäller det att hämta igen en del. Nästa vecka har vi hemmaläger med skiduniversitetet.

Bild från idag (fredag), 4 x 4 minuter på löpbandet.
Ett slag från maxpuls kändes.