Fartläger i Orsa Grönklitt

Hallå!

Träningsläger i Orsa Grönklitt under förra veckan! Temat var fart där fokus skulle ligga på intervallpassen/träningstävlingarna! Jag bodde i stugan tillsammans med de andra äldre herrarna Björn Sandström, Marcus Ruus och solstrålen Karl-Johan Westberg.

Fartpassen under veckan såg ut så här:

Måndag FM, 3000 meter följt av intervaller (600 m, 400 m, 200 m, 200 m, 400 m, 600 m):

Coopertest följt av några jobbiga intervallblock alltså. Denna dag höll vi till på löpbanan inne i Mora, ca. 40 min bilväg från Grönklitt. Jag genomförde en hyfsat stabil löpning där jag sprang in på 9.11 min. Siktade självklart på sub 9 men med kilometertiderna 3.00, 3.05 och 3.06 räckte det tyvärr inte till. Hade väl inga superben men hade ändå hoppats på mer. Efter löptestet hade vi en lång vila innan vi drog igång med intervallerna där jag klockade in på:

 • 600 m: 1:45 min
 • 400 m: 1:04 min
 • 200 m: 27 sek
 • 200 m: 28 sek
 • 400 m: 1:05 min
 • 600 m: 1:42 min
Två sek till start. Foto: Andreas Domeij / Filip Danielsson

Onsdag, skaterace 18 km individuell start:

Race där vi startade en bit nedanför Frykås, åkte upp mot rullskidbanan för att köra två varv där och sedan gå i mål högst upp på toppen i Grönklitt. Just nu sliter jag i skate och mina ben tycker inte riktigt om det kontinuerliga, långa arbetet som sker under löptävlingar och skaterace. Denna dag var inget undantag. En aning sliten ändå kanske. Det positiva var att tekniken kändes riktigt bra.

Bansträckningen. Två varv på den ca. 5 km långa och platta rullskidbanan.
Det var skönt med 10 sek fartställning i utförsbacken vid typ 15 min in i loppet! Sen var det konstant jobbigt.
VB stum

Fredag, Nilsson-special, stakning på rullskidbanan:

Stakintervaller signerat Mattias Nilsson denna sista dag på lägret. Upplägget var följande:

 • 4 x 2 km tröskel med spurt sista 50 meterna
 • 4 x 700 meter all-in
 • 4 x 400 meter ännu mer all-in

Roligt och fostrande pass där jag på de kortare intervallerna fick sparras mot Nacka Värmdös Johan Ekberg.

I övrigt:

 • Jag kraschade på rullskidor under eftermiddagspasset på måndagen. Jag tränar aldrig med långärmade tröjor och det blev fort varmt. När jag skulle dra upp ärmarna så satte jag staven framför rullskidan och stöp rätt ner i asfalten med vänstra knät först. Flög upp lika fort som jag åkte ned i en desperat tro att ingen skulle se mig. Tyvärr låg jag i princip först i klungan så det sket sig ju. Tappade all respekt i gruppen då och fick bli hackkycklingen för resten av lägret. Tänkte vinna tillbaka lite förtroende i gymmet under onsdagseftermiddagen men coach Jocke ville ha löpning istället. Suck.
Det droppade blod från knät under hela passet och gav mina pjäxor en härlig look! Tyvärr regnade blodet bort senare under veckan.
 • Lagom till treårs-jubileumet (typ) av cyberattacken från DSA 2017 (längst ned i detta inlägg) så drabbades jag under Orsa-lägret åter av en nätattack. Denna gång var det en IP-adress från Nigeria som tyckte att min e-mail var dennes. Kan lova att jag satte kaffet i strupen efter lunchvilan när jag märkte att ca. 200 e-mails hade gått ut till afrikanska företag. Jävlar, då vaknade man till. Numera är tvåfaktorsautentisering mitt mellannamn.
Kul när det händer!

 

 • Efter lägret så drog vi i handbromsen och tog fem riktigt lugna dagar för att återfå lite spänst och energi i min kropp som nog är en aning sliten. Nu väntar en tripp till Norrbotten där klubbläger följt av en vistelse i hemkommunen väntar, ser fram emot det.
Fiskedag med Björn i söndags. Nja, jag är fortfarande inte helt såld på fiske som rekreation och avkoppling.
Tidigare helt opublicerade bild på mina Oakley Sutro Origins. De är sjukt vackra.
Bild från ett skatepass igår. Jag vägrar använda långa tights innan oktober månad.