SM i Borås, Volkswagen Cup Boden

Hej!

Det kommer nog inte som någon överraskning att det finns saker jag hellre gör än skriver här just nu. Jag började plugga byggingenjör i höstas och jag arbetar även på Northsport.se sedan i november. Allt detta gör jag hemifrån, skönt att ha någonting vettigt att göra vid sidan om skidåkningen när resultaten har uteblivit. Utöver det så ser jag gärna på film där jag har en konstig dragningskraft till dåliga filmer, i perioder är jag nästan beroende av att sitta och bli arg på film hemma i soffan. Har en lista med filmer på IMDB som mäter ca. 300 st för tillfället som jag försöker beta av, tyvärr så varje gång jag ser en ny så lägger jag till två nya. Det blir inte bättre av att jag de flesta gånger även väljer en film som inte ens är med på listan över filmer jag vill/borde/måste se. Påbörjade även en Warhammer-armé i höstas som jag ska försöka slutföra nu under våren. Är även inne på ytterligare en runda av världens bästa tv-serie ”The Wire”. Spelar även del PC/PS4 med boysen. Ja ni hör, det finns sätt att prokrastinera blogginlägg.

Men, skidåkningen är självklart nummer ett och det roligaste som finns även om de stunderna varit färre denna säsong. Hade höga målsättningar och jag har varit mil från att uppnå dem.

Nåväl, tänkte jag skulle uppdatera er om läget och hur mina lopp har gått på slutet:

SM Borås

15 km skate: Kändes skit på uppvärmningen och den känslan hängde i sig hela vägen in i mål på 15 km-loppet denna dag. Fy fan, brutalt tunga ben. Skate har fan inte fungerat som det brukar i år.

Klassisk sprint: Ok prolog, trodde jag skulle vara längre efter än jag var då känslan från gårdagen satt kvar i benen trots en ordentlig uppvärmning. Blev 14:e i prologen +5.58 sek efter Anton Persson. Väl i kvartsfinal började jag piggna till och kunde relativt enkelt gå vidare till semifinal. Väl där tappade jag en hel del utför mot upploppet och lyckades med nöd och näppe gå vidare till final som lucky loser. I final hade jag medaljkänning fram till sista krönet och tappade återigen en del utför tyvärr. Gick i mål som 5:a vilket är tangerat personbästa för mig i SM-sammanhang. Denna dag insåg jag att jag officiellt är sprintspecialist denna säsong, lustigt hur det kan bli. Under flera säsonger avstod jag från att starta i sprintar i SM-sammanhang och mina första år som senior kvalade jag aldrig vidare från prologerna i sverige cuperna.

Prolog
Dags för finalheat.

30 km klassiskt: Helvete vad jag ville ta medalj här. Kämpade tyvärr med fästet och saxade vara backe. Mitt egna val innan start att inte lägga på mer/flytta bindningen. Gav det jag hade och för första gången i år var det kul att köra masstart, det kändes liksom ”som vanligt” i kroppen igen, en känsla jag nästan glömt bort. Slutade 7:a, +57.1 sek efter min klubbkamrat Johan som vann.

Fortfarande med i täten här, sida vid sida med nationalhjälten Jens Burman.

Efter SM så väntade några få dagar hemma i Östersund innan vi skulle norrut och till min favorit Pagla i Boden för nästa Volkswagen Cup.

Volkswagen Cup Boden, minitour.

Sprint, skate: En förlängd version av den traditionella sprintbanan i kombination med nysnö och kalla temperaturer gjorde denna sprint till en tuffare version än vanligt. Visserligen vanns prologen på 3.30 min vilket är klart godkänt men när snöandet tilltog så adderades ytterligare ett tjugotal sekunder till åktiden. Ingenting jag klagade på precis. Jag gjorde en ok prolog och efter detta började jag komma igång ordentligt. Drog min kvartsfinal från start till mål. I semifinal körde jag samma taktik men tappade två placeringar på upploppet. Gick ändå vidare till final som lucky loser. Väl i final tänkte jag att jag skulle spara mig en del och inte bli omåkt på upploppet igen. La mig sist vilket var dumt, när hastigheten skruvades upp halvvägs började folk släppa och det var i princip omöjligt att gå om då bara ett spår av åkbart, resten hade snöat igen ordentligt. Gjorde en rejäl forcering längs det långa upploppet och hann nästan ta tredjeplatsen och bli bästa svensk. Tyvärr blev det en sur fjärdeplats. Man ska inte hålla på och ligga långt bak, lika bra köra från start! Jaja. Nu är det cementerat att sprint är min grej i alla fall.

Så här ska en sprint vara. Långt, kallt, jävligt och med mig i tät. Första gången i mina nya Sutro Lite – Prizm Trail Torch/Matte Carbon. Sinnessjukt bra modell, kan vara det bästa sedan Radar EV och Jawbreaker. Foto: Marcus Lennartsson

15 km klassiskt: Tre varv på en 5 km-slinga. Öppnade offensivt och var i ledning efter första varvet, tröttnade sista tyvärr mot slutet och blev 8:a i mål, +40 sek efter min lagkamrat Fredrik som vann.

15 km skate jaktstart: Gick ut som 5:a med inte alltför långt upp till medalj. Blev fort en klunga med mig, Fredrik Andersson och Jonas Eriksson. Till en början närmade vi oss täten men sedan slutade vi plocka och började istället tappa. När Jonas drog upp farten under sista varvet gick jag med för länge, trodde väl jag var i gammal god skate-form. Väggade så inåt helvete och tappade 20 sek på 1 km. Höll undan för de som jagade bakom i alla fall och slutade 6:a i mål.

Jag och Fredrik, varv två av tre. Körde samma glasögon alla tre dagar, så bra är de! Foto: Marcus Lennartsson
Mål, stum och inte jättenöjd. Foto: Marcus Lennartsson

Efter Boden har det varit rätt dött med tävlingar och vi närmar oss sluttampen på säsongen. I helgen hålls det två Visma Ski Classics-tävlingar i Vålådalen (ca. 10 mil från Östersund). Jag kommer tävla på söndag då det väntar 64 km. Återigen kör jag för Team Curira. Tävlingarna sänds på Eurosport Player/Kanal 9.

Vålådalen i söndags tillsammans med ett stort gäng, testade båda banorna som ska användas i helgen. Foto: Anton Karlsson

Helgen därpå väntar de sista deltävlingarna i Volkswagen Cup, denna gång i Falun. 5/10 km skate och 10/15 km klassiskt väntar där. Verkar bli riktigt bra uppslutning med de flesta av VM-åkarna på plats. Ska bli kul att få vara på plats med klubben igen, p.g.a. de restriktioner som funnits har man knappt träffat några av dem sedan tävlingarna i Bruksvallarna i november.

Efter påsk väntar sedan de sista tävlingarna för året när SM del 2 ska avgöras i Kalix. Stafetter (3 x 10 km klassiskt), sprintstafett (skate) samt 30/50 km (skate) väntar där.

Bara ge allt nu under det som finns kvar att tävla.