Träningen 2021/2022 hittills

Hej!

Tänkte jag skulle skriva lite mer om hur träningen ser ut just nu! Målet för säsongen är att komma tillbaka till att vara riktigt bra på 30 km och 50 km. Självklart måste jag även åka bra på 15 km då det är så pass få tävlingar i tävlingskalendern som är längre än det. Åker jag fortsatt bra i sprint denna säsong så är det en bonus men fokuset ligger inte på det.

  • Generellt så kör jag betydligt fler enkelpass denna sommar, oftast på fyra timmar. Tror jag körde mina första ”två-timmar-A1-före-lunch” förra veckan, något som var standard för några år sedan. Tycker det är riktigt fint att vara klar med träningen före lunch och vilan mellan passen blir längre, ca. 20 timmar. Undantagen är när jag har styrketräning, då ligger det separat och oftast på eftermiddagen/kvällen. Jag har även haft några lugna återhämtningspass efter intervaller men det är ganska ovanligt.
  • Vi kör periodisering på varje vecka med olika fokus, förra veckan var en ”normalvecka” där den speciella kryddan var att de båda intervallpassen hade en totaltid på 3.30 h. Veckan innan det hade jag en intervallvecka med tröskel/stressad tröskel, fick ihop en totaltid i A3-zonen på 3.45 h fördelat på fyra pass.
  • Största förändringen som jag ser det är att vi delar upp träningsåret i två block där jag kommer försöka ha en formtopp i augusti för att sedan backa tillbaka och hämta in den träning jag gjort. Sedan kör vi igång igen med fullt fokus mot november/december.
  • Antalet timmar kommer ligga på 850-900 timmar beroende på min form i början av säsongen. Är vi i fas kan vi fortsätta köra en del mängd i december och januari istället för att hålla på att släcka bränder som jag gjorde senaste säsongen.
  • Denna vecka blandar vi lugna långpass (4-5 timmar) med tre vilodagar så jag kommer utvilad till träningsårets första Piteå Elit-läger som börjar på måndag (12-18 juli) i Sollefteå. Långpassen har även en del A2-körning och impulser under sista timmen.
  • Styrketräningen innehåller explosiva helkroppsövningar och mycket bålstabilitet och balansövningar. Kommer inte köra tung styrketräning till hösten.

Hittills har träningen rullat på bra som det alltid kör för mig under sommarhalvåret. Utmaningarna kommer till hösten där det gäller att balansera rätt.

Extremt dålig på att fota under pass i år, kör ett kollage från förra träningsåret istället: