Inför säsongen 2021/2022

Hej!

Sitter i en soffa i Livigno efter att mitt flyg hem till Sverige blivit inställt. Har nyss skickat in en skoluppgift och jag känner att butiken (Northsport.se) är i fas så då passar det ändå bra att skriva ett blogginlägg så här sista söndagen innan tävlingspremiären!

Som bekant så bytte jag tränare i våras till Mattias Reck som har sin bakgrund i cykelvärlden. I förra blogginlägget beskrev jag min träning och hur de största förändringarna i träningsväg denna sommar har varit att jag mestadels kört ett pass/dag. Detta pass har oftast varit ca. fyra timmar långt och ungefär två gånger i veckan har det innehållit någon form av intervaller, mestadels trösklar men även en del 40/20. Jag har även hållit mig borta från tung styrketräning och hårda, korta intervaller med syfte att dra på sig mycket mjölksyra. Allt detta har bidragit till att jag känt mig piggare på de träningspass jag gjort då jag oftast haft 20 timmar vila mellan passen och jag har inte varit lika muskulärt sliten då jag inte lyft tungt i gymmet eller kört löpintervaller på bana tills jag spytt. Fr.o.m. september så har även kört fler renodlade intervallpass där totaltiden på dessa varit 2.00 – 2.30 h, d.v.s inte enbart snurrat på pass kring fyra timmar! I september hade vi en ”semestervecka” för att dela upp träningsåret i två block. Denna vecka tränade jag minimalt och tror det blev tre-fyra timmar totalt. Efter denna vecka hade formen backat några nivåer vilket också var planen, jag har ju haft en tendens att nå toppform i september/oktober och där vill vi inte hamna i år. Teknikträning har jag under sommar och höst kört tillsammans med skiduniversitetets Mattias Persson.

Sist jag skrev här så var jag på väg till Sollefteå för ett träningsläger med klubben. Detta skulle även skulle bli mitt näst sista med klubben för denna sommar och höst. Sista lägret blev månaden därpå i Hemavan, ett numera klassiskt läger som Piteå Elit arrangerar med fokus på mängdträning och en hel del löpning i fjällmiljö.

Anledningen till att det blev så pass få klubbläger för min del är att jag denna höst valt att lägga två längre träningsläger på hög höjd. De olympiska spelen i Peking går på höjd och det är dessa jag vill satsa mot. Dessutom har jag erfarenhet av att prestera bra efter att ha spenderat tid över 1800 m.ö.h. Det första lägret blev i slutet på september/början på oktober tillsammans med Olle Jonsson (Duveds IF) och Hugo Jacobsson (Falun Borlänge SK) samt Olles sambo Fanny Borgström (som tävlar i skidalpinism och ultralöpning). Detta läger spenderas i italienska Lavazze, en liten by som ligger på toppen av ett pass just ovanför Val di Fiemme. Orten passar bra då den ligger på 1800 m.ö.h. samt har en fin rullskidbana alldeles bredvid hotellen. Vi hade ett riktigt kanonläger och kunde sparra mot varandra. Dock hade vi en del skillnader i våra träningsprogram, speciellt under andra halvan. Hugo och Olle är mer sprintorienterade medan jag siktar mot 30 och 50 km (och 15 km också såklart).

Efter lägret så var jag hemma i Östersund i två veckor där jag bl.a. avverkade höstens maxtest. Inne i labbet på Nationellt Vintersportcentrum lyckades jag slå mitt personbästa med några sekunder vilket jag var och fortsatt är väldigt nöjd med. Sist jag tog PB var det hösten 2019 och då hade jag verkligen gått in för det testet och var i toppform. Den säsongen blev också min bästa hittills. Nu var upplevelsen att jag inte var i riktig mitt allra bästa slag utan att jag och Mattias har mer att plocka ur kroppen. Hoppas denna känsla stämmer!

Efter två veckor hemma i ett regnigt och kallt Östersund satte jag mig återigen på ett flygplan med destination Italien. Denna gång var jag dock själv och hade slutdestinationen Livigno där jag hyrt en lägenhet i tre veckor. Här har jag tränat på 1800 m.ö.h. och där alla utom två pass spenderats på snö! Dagen innan jag anlände så öppnade man upp ett skidspår som bestod av konstsnö och sparad snö. Första veckan var denna slinga ca. 2.5 km men i början på november så dumpade det ordentligt med snö och man kunde även åka det längre spåret in i dalen. Helt själv har jag inte heller varit då Jenny anslöt en vecka in på mitt läger. Jag har haft det fantastiskt bra här och det känns som det bästa beslut jag tagit på väldigt länge. Brukar vara en aning olycklig under denna period i vanliga fall då man ska trängas på konstsnöspår hemma och det är allmänt mörkt och kallt. Istället har jag kunnat träna i lugn och ro här med perfekta förutsättningar och med en lätt solbränna efter varje pass. Drömliv!

Allt varar inte för evigt och imorgon är det dags att lämna! Jag kommer resa hem till Sverige och Luleå för att sedan fortsätta till Gällivare där Sverigepremiären i längdskidor väntar! Skatesprint, 15 km klassiskt samt 15 km skate är distanserna och jag kör självklart allt. Jag har gjort det jag har kunnat i sommar och höst och jag känner mig väldigt redo för att dra på mig Piteå Elit-dräkten och ställa mig på startlinjen igen, förhoppningsvis i bättre slag än någonsin!

Avslutningsvis, vad som hänt i livet: Min syster gifte sig i slutet på augusti och jag var toastmaster, fantastisk kväll! I samband med bröllopet så har jag och Jenny spenderat mycket tid i Norrbotten denna sommar. I somras blev jag butikschef på Northsport, jag jobbar hemifrån och detta fungerar mycket bra. Min kära vän Lukas som jag lärde känna under mitt år i Alaska hälsade på mig och Jenny i september. Jag har påbörjat en ny termin vid Byggingenjörsprogrammet vid Mittuniversitetet där jag läser på halvfart. Fördelen med att mestadels träna ett pass per dag är att man kan ha ett liv vid sidan om träningen och faktiskt hinna med skola, jobb och framförallt film/tv-spel. Hmm, borde även hinna med bloggande också, va?

Ett sånt här långt blogguppehåll kommer vi förhoppningsvis inte uppleva igen. Avslutar med att lägga in en massa blandade bilder från denna sommar och höst!