Blogg

10 km Skate Bruksvallarna 2018

Hej!

Kör en kort bloggupdate så här på fredagskvällen i Bruksvallarna.

Idag stod 10 km skate på schemat (8.6 km på klockan), tre varv på en tämligen lätt bana. Åkte rätt bra första två varven och ut på sista varvet låg jag 19:e, +22 sek efter. På mitt andra varv hade jag sällskap av Gustav Eriksson som kört ett varv mer. Provade även hänga på Marcus Ruus när han passerade på sitt första varv medan jag var på mitt andra. Tyckte det gick rätt fort så fick släppa tidigt och med en titt i resultatlistan ser jag att han ledde med 4.6 sek i Södergrenbacken och även in i första varvningen.

Slutade 27:a, +57 sek efter Westberg/Burman. Hade självklart hoppats på bättre och hade jag inte stumnat så hårt på 3:e varvet hade det varit ett riktigt bra lopp. Jag var dock inte ensam med att tappa mycket tid sista varvet, verkar som att det var där de bästa skiljde sig mot de andra.

Kroppen kändes pigg men det finns mer att hämta. Att jag inte är helt kraftlös och under isen som de två senaste säsongerna är ändå en seger i sig. Det blir en bra säsong.

Herrlaget. Foto: Jocke Lagercrantz

Imorgon väntar 15 km klassiskt, tävlingarna sänds på SVT1.

Annonser

Dags för premiär!

Hallå på er!
Ja, då är man plats i Bruksvallarna i år igen! November och tävlingsdags, fyra år sedan jag åkte riktigt bra här (2014) följt av ett mediokert år (2015) som sedan följdes av två kastastrofpremiärer (2016 och 2017). Det ska fan inte bli tre år i rad med fiasko!
Så här ser tävlingsprogrammet ut för helgen:
Fredag: 5/10 km skate
Lördag: 10/15 km klassiskt
Söndag: Skatesprint
Bruksvallsloppet.se hittar man all information om tävlingarna! SVT1 sänder lördag och söndag. Jag tävlar alla dagar! Snöförhållandena här i Bruksvallarna har varit bättre men nu har de fixat en helt okej 2.75 km-bana (nej, den är inte 3.3 km).
Liveresultat finns här.
Annars då? Vad har hänt sedan senast?

  • För ett tag sedan slängde jag Jennys mobiltelefon i soptunnan i herrarnas omklädningsrum på Sportsgym City. Hade med mig en pastasallad då jag hade ärenden efter avslutat pass men märkte till min förtret att hälften av mitt älskade gluten hade hamnat i ryggsäcken. Skakade ur hela skiten ovanför sopkorgen utan att veta att Jenny lämnat sin telefon där i. En timme senare kom jag hem men blev att cykla fort tillbaka till gymmet. Måste sett roligt ut när jag klev in på gymmet med Carhartt-jacka och huva och plockade upp en ringande telefon ur sopkorgen för att sedan lämna.
  • Screening med svenska skidförbundets Marcus Bystedt i tisdags. Frustrerande när man inte fixar tillsynes enkla övningar och rörelser, var tvungen att försäkra honom att det inte var honom jag blev förbannad på utan mig själv. Avslutade med att, enligt honom, sätta nytt chinsrekord så det var gött. Jag gjorde fler repetitioner chins än repetitioner brutalbänk. Potentiellt den första som gjort det. Han tackade för uppvisningen och jag tror vi båda var nöjda när vi lämnade gymmet.
  • Tränat på i Östersund, helt okej snöförhållanden senaste veckan. Varierande från dag till dag men måndag/tisdag denna vecka har varit riktigt bra med ca. 3.5 km spår. Kört en träningstävling (jag var den enda som körde klassiskt så vann ej) och då bra intervallpass sedan jag bloggade sist om jag minns rätt.
Explosiva step-ups efter screening. Ja, de är riktigt explosiva. Ja, jag orkar mer än 40 kg. Ja, deffen har gått bra.
Vardagslycka är när man ser blodådror på benen genom tightsen! Vardagssorg är när de inte syns på bild… Tungt ögonblick när man kom hem och ville skryta på sociala medier.
Oakley har rätt fet rea på sin svensak hemsida. Den pågår fortfarande. Obs, ej brillor! Denna ryggsäck heter Mechanism och är tydligen riktigt bra.
numbero uno fanboy
Två par TNP 2.0 Mumbo

En vecka kvar!

Hej!
Har inte så mycket att skriva sedan förra veckans inlägg, tränar och arbetar på de sista detaljerna innan säsongen drar igång i Bruksvallarna nästa vecka. Jag gillar att skriva på bloggen när jag har mycket bilder att använda men nu är det så grått och trist i Jämtland så har knappt fotat någonting.
Vi har fina träningsförhållanden i Östersund just nu med en slinga på 2.5 km som imorgon, fredag, troligtvis kommer mäta närmare 4.5 km. Betydligt bättre än de flesta andra ställen i Sverige. Det är väl Saxnäs som sticker ut med sina 19 km spår på natursnö. Johan Häggström valde att stanna kvar i Östersund efter supersprinten fram till igår då han åkte med landslaget på läger. Vi har samma tränare, Jocke Abrahamsson, så vi såg till att han fixade så vi kunde träna tillsammans. Intervallpassen körde vi dock olika dagar då vi var i lite olika faser. De intervallpass jag kört på snö i veckan har varit ett tröskelpass skate (med kryddning av A3+) samt ett riktigt grisigt pass igår då jag körde A3+ skate i (nästan) bottenlös modd. Imorgon väntar en träningstävling med universitetet, får se om jag blir den enda som kör klassiskt.
Supersprint
Helgen som var tävlade jag i supersprinten som gick av stapeln här i Östersund. Jag gjorde ett rätt dåligt kval och trodde inte att det skulle räcka till avancemang men det gjorde det. Kvalade vidare som 28 av 56 (?) startande. Min åttondelsfinal var riktigt bra första halvan, sedan satte jag två-tre felskär i rad och då var det roliga över. Glädjande var att vår inneboende (i 24 timmar) Johannes Hortlund gick hela vägen till semifinal. Johannes är även han från Älvsbyn men till skillnad från mig har han valt att förlägga sin satsning hemma i ”Norrbottens pärla”.

Två av två älvsbybor vidare till heaten.
Säsongens första tv-tid. Målet är självklart att synas i SVT1 varje helg efter Bruksvallarna.
Nu är jag visserligen köpt men jag tycker ändå att Rossignol just nu har skidvärldens snyggaste pjäxor.
Testpilot åt Umara, nya gels med skruvkork är på gång. Blir perfekt ifall man råkar köra ett långlopp till vintern!
Lastbilarna arbetar för fullt med att köra upp snö från snölagret ut på stadion och spår.
Skidstadion sväljer en hel del snö.

Oakley TNP 2.0 Mumbo (Ni som inte gillar när jag svävar iväg om Oakley-glasögon kan sluta läsa här)
Som alla vet så har jag på senare år blivit något av en riktig Oakley-fanboy. Det som startade mitt intresse för dessa glasögon var M-frame modellen som syntes på många cyklister/skidåkare på 90- och 00-talet. Mitt första par var röda sådana med Positive Red-lins i Strike-utförande. Har alltid suktat efter den gigantiska Heater-linsen till nämnda modell.
Igår surfade jag på internet och ramlade in på en svensk hemsidas Oakley-avdelning där jag hittade två par Oakley TNP 2.0 Mumbo. Dessa är en nyproduktion av de första M-frame glasögonen som släpptes 1989 (okej, snarare en blandning av Mumbo 1989 och 1994 M-frame). Denna nyproduktion släpptes i somras i två färger (Clear och Matte Black) utrustade med Heather-lins och prizm-teknologi. De tillverkades endast i 250 exemplar/färg (inte helt säker på detta dock) i samband med deras Thermonuclear Protection-kollektion. De sålde slut direkt och jag har aldrig haft någon förhoppning om att få tag i dessa. Gissa om jag håller på att trilla av stolen då det finns två par i Matte Black-utförande i Sverige i november? Jag hade inget val utan var tvungen att införskaffa båda paren.
I sommar har jag sålt bort en stor del av min samling som jag tröttnat på för att göra ny plats till vintern. Mina favoriter är fortfarande Radar EV och Jawbreaker men jag är också svag för Wind Jacket 2.0. Det börjar även bli dags att testa på nya Flight Jacket. Lär lägga en stor order snart…

Matte Black/Prizm Black Iridium

Matte Clear/Prizm Ruby. Tyvärr slutsålda.
Ett par Oakley M-frame från 1994. Dessa vågar jag inte använda.