Blogg

Juniormisstag

Tja!

Var förkyld måndag-onsdag förra veckan och vaknade kärnfrisk torsdag. Körde två pass på en timme styck den dagen och det kändes bra. Började då fundera på att ändå köra Kopparskidan i Falun (15 km klassiskt, FIS-status). Hade helt uteslutit det under onsdagen men vaknar man utan symptom nästa dag blir man ju ändå sugen? Det är förståeligt. Körde ett tröskelpass på skidstadion under fredagen i storm, 90% barr och kvistar (istället för snö) och opistat. Kändes helt ok även om det var svårt att värdera då alla parametrar jobbade emot mig. Bestämde mig till 100% då för att dra ned till Falun, det är ju få saker som faktiskt är roligare än att tävla! Kände även att antingen åker jag bra eller så blir det skit, sak samma.

Samåkte ned till Falun tillsammans med Offerdals Max Novak. Vallade upp två par under kvällen på STF:s vandrarhem i Falun där jag bodde under natten. På tävlingsdagen fick jag hjälp av klubbens vallare Patrik Ingesson som hjälpte mig, Charlotte och Jennie. Loppet då? Tja, det gick ju bra i två av sex varv (tror jag var 13 sek efter vid 5 km), sedan började min hemmagjorda klistergrund ge upp och jag blev även rätt jävla trött i kroppen (på ett konstigt sätt). Funderade ett tag om jag ens skulle orka gå i mål. Det gjorde jag, dock på en placering långt från det jag önskat. Fick i alla fall träffa Adam Steen efteråt, stort! Körde hem till Östersund och i söndags vaknade jag och hade förkylningssymptom igen. Nice! Idag, onsdag, är jag frisk igen men nej, jag tänker inte tävla till helgen.

Ångrar väl egentligen ingenting, kändes bra i 5 km under racet och resten kändes som när man var junior och dum i huvudet. Har ju önskat lite mer av det i år och det fick jag.

Nästa race blir väl SM som börjar om ganska precis två veckor!

Frisk (?) i torsdags
Nya dosor, Dr. Martens så klart.
Eldorados kvarg, 60 g protein, 10 kr. VB approves this.
Annonser

Skandinavisk Cup Vuokatti

Tja!

Till finska Vuokatti hade klubben fyra representanter: jag, Johan Häggström, Jennie Öberg och Emma Ribom. Björn Sandström var där och tävlade för landslaget. Vallning och övrig service sköttes av Karl Edenroth tillsammans med hans pappa Björn. Klubben samarbetade även med Sollefteås Fredrik Andersson och hans pappa P-O. Ett stabilt gäng med andra ord!

Tävlingsprogrammet såg ut som följande:

Fredag: skatesprint

Lördag: 10/15 km klassiskt

Söndag: 20/30 km skate

Prognosen för helgen var till en början riktigt kall och speciellt distansloppen såg ut att återigen kunna bli gränsfall, 15 km klassiskt i Östersund tre veckor tidigare blev ju tyvärr inställt. Jag var extra orolig att 30 km skulle försvinna ur programmet då det skett några tidigare säsonger, i januari 2016 i Östersund var det för kallt och distansen kortades till 15 km, i januari 2017 i Lahti var det också för kallt. Som tur var så blev det perfekta vintertemperaturer under helgen och tävlingarna kunde genomföras.

Temperatur mellan Kajaani och Vuokatti under torsdagen. Karl kör, jag fotar.

Distansbanorna gick på en 3.75 km-slinga för oss herrar, rätt så tuff med många backar och ändå få partier i fartställning då utförslöporna innehöll kurvor och lagom till de senare startfälten även en hel del snövallar.

Jag agerade stavlangare under fredagen och fick se flera fina prestationer, både från klubbkamraterna och övriga svenskar. Jag hade även lånat med mig svärfars systemkamera och experimenterade med inställningarna på denna, har tänkt försöka mig på att bemästra fotografering. Har en ny Sony A6300 som väntar på mig hemma i Östersund som jag tänker använda mig av framöver.

Under lördagen var det då dags för mig att tävla. Skidtestningen gick fort och vallarna hade hittat rätt så det underlättade! När väl starten gick kände jag att det inte gick så fort som jag önskade denna dag, kändes som att jag körde med en handbroms i. Krigade det jag hade i alla fall och är nöjd med min prestation. Slutade 64, betydligt sämre än jag siktat på. Suck.

Blev diskad 2015 i Finland då jag tjuvskejtade samtidigt som jag fick ögonkontakt med TD:n. Lahti 2017 blev jag diskad efter att ha haft två regelbrott i stakfri zon, ett spårbyte (där jag stakade ett stavtag) samt stakning frånskjut i slutet av samma zon nästa varv. Men, i lördags klarade jag mig för första gången i Finland! Inte ens ett gult kort eller muntlig varning kom jag hem med!

Natten mot söndag hade jag en riktig helvetesnatt då hjärnan vägrade somna, uppskattningsvis fick jag tre timmar sömn. Ingenting jag fokuserade på när jag väl vaknat på morgonen utan då var det prestation på kommande race som gällde. När väl starten gått kände jag liksom under gårdagen att det inte var en bra dag på jobbet. Hade dock bestämt mig att jag skulle ha poäng i den skandinaviska cupen denna dag. Efter en ordentlig krasch på varv… sex (?) efter att ha fastnat i en snövall ned mot stadion så krigade jag länge om plats 30 och lyckades hålla den in i mål. Verkligen inte nöjd med resultat eller känsla denna dag, prestationen däremot är jag riktigt stolt över. Jag krigade det jag hade och tog poäng i cupen.

Förfrös fingret i lördags, hade ett litet hål på handskens ena finger.

Kände dock att någonting var fel i kroppen i helgen och nu sitter jag så klart här i med en förkylning. Är fortfarande kvar i Luleå då min bil är hos 4sign för att få lite dekaler. Åker hem till Östersund i eftermiddag. Hade tänkt tävla FIS-tävlingen i Falun nu på lördag men det blir en DNS på mig.

Tour de Norrbotten

God jul och gott nytt år och så vidare!

Åkte hem till Norrbotten lördagen den 22:a december efter att ha kört ett rätt mediokert race i Sollefteå. Spenderat mesta tiden i hemma hos mina föräldrar i Teuger (20 km utanför Älvsbyn). Där har det funnits bra möjligheter till träning då de dragit spår runt isen, både för klassiskt och skate. Har även pendlat runt inom fyrkanten (fyrkanten = Älvsbyn – Boden – Piteå – Luleå) då klubben anordnat två träningstävlingar samt att Sävast Ski Team IF arrangerade Nyårsknallen på Pagla skidstadion i lördags.

Så här har mitt ”Tour de Norrbotten” sett ut under de senaste dagarna:

Torsdag: Träningstävling i Piteå, skatesprint. Upplägget var prolog, tre heat och sedan epilog. Bra startfält i herrklassen med Johan Häggström, Martin Bergström, Jens Andersson, Gustav Johansson och jag. Jag blev 3:a i prologen, 4 sek efter Johan och Martin som delade prologsegern. I kvartsfinalen blev jag 2:a och vann sedan semifinalen och finalen. Kul att kunna visa på lite sprinttakter! Epilogen var däremot inte vacker.

Lördag: Nyårsknallen i Boden, 9 km skate masstart. Vi körde den vanliga banan 3 km-banan på Pagla. Vi blev fort en klunga på fyra man innehållandes jag, Johan H, Marcus Fredriksson och Simon Stenberg. Jag drog två av de tre varven. Marcus försökte rycka i sista backen men jag och Johan gick med. Jag gjorde sedan ett bra upplopp och korsade mållinjen först. Skönt att försvara pallen på ”hemmaplan” (fem säsonger för Bodens SK). Försvarade även segern från förra året, då i spurt mot Martin Bergström och Jens Andersson.

Söndag: Träningstävling i Kalix, 10 km klassiskt individuell start. Tävlingsarrangören hade valt en riktigt kuperad slinga på 3.5 km. Jag hade fortsatt fin känsla i kroppen och delade förstaplatsen tillsammans med Johan. Niklas Niska tog tredjeplatsen 10 sekunder bakom. Vi övervägde att köra en spurt om förstaplatsen men kom överens om att det är bättre att båda för åka till Vuokatti med en seger i bagaget.

Resultat Nyårsknallen 2018, D21 och H21.
Pallen på Nyårsknallen 2018
Studerande och kontrollräknande av resultatlistan.
Skidåkning på sjöarna kring Teuger.
Solen stiger inte högre än så här.
Mamma och pappa övergav huset i centrala Älvsbyn för detta. Rimligt ändå!
Skidåkning på Ormberget i Luleå tillsammans med min barndomskamrat Benne.
Drog skatespår runt sjön + skogsvägen där min framtida intervallbana kommer gå när jag är hemma (se nedan).
3.5 km, start vid den gröna markeringen, sedan bort till vändskivan där man vänder och slut vid den röda markeringen. 120 höjdmeter!
Lång stigning i början följt av några mindre backar. Blir perfekt!
Bild från Östersund innan vi åkte upp. Drygt att ha takboxen hemma i Norrbotten. Nu är den dock på plats på taket! En fråga som uppkommer när man studerar bilden: hur kan jag alltid vara så vacker?
Roligaste jag varit med om i år! Julklapp från tomten.
Mitt liv är komplett!
Träning på Kraft & Hälsa är standard när jag är hemma i Älvsbyn.
Avslutningsvis så ville svärmor fota en julbild på mig. Tycker den blev fin och jag känner att den verkligen representerar värmen och gemenskapen man känner under juletider.

Vi hörs från skandinaviska cupen i Vuokatti! Reser dit på onsdag och kommer tävla lördag (15 km klassiskt) och söndag (30 km skate).

Gott nytt år på er!